Sukuretki Suomenlinnaan 10.6.2017

Mauri Lehikoinen 19.6.2017

Tämänvuotinen Raassinoiden sukuretki tehtiin Suomenlinnaan lauantaina 10.6.2017 aurinkoisen sään vallitessa. Sukua kokoontui nelisenkymmentä Kauppatorin JT-Line Oy:n vesibussilaiturille hyvissä ajoin ennen lähtöä ja lisäksi kymmenkunta henkilöä saapui Suomenlinnalautalla paikalle.

Suomenlinnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748 ja se tunnettiin vuoteen 1918 asti ruotsinkielisen nimensä Sveaborg mukaan Viaporina. Suomenlinna liitettiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon.

Suomenlinnakeskukseen tultuamme näimme aluksi Suomenlinnan historiasta kertovan esittelyfilmin, jonka jälkeen jakaannuttiin kahteen ryhmään 1,5 tunnin kierrokselle Ehrensvärd-seuran oppaiden johdolla. Meidän ryhmämme opas kertoi lähes sanalleen samat asiat kuin mitä jo esittelyfilmissä kerrottiin, mutta onneksi mukana oli tiedonhaluisia sukulaisia, jotka kysymyksillään saivat lisäeloa opastukseen. Toinen ryhmä oli onnekkaampi, sillä opas oli heti alussa todennut tilanteen ja ainoastaan täydentänyt esittelyfilmin tietoja, tuoden runsaasti uutta tietoa opastukseensa.

Kierroksen jälkeen olikin aika lähteä Cafe Chapmaniin, jossa kokoontuminen oli vuonna 1878 rakennetussa ravintolaksi muutetussa mastovajassa. Siellä retkeläisille kerrottiin sukuseuran uusimmat kuulumiset ja talon emäntä kertoi meille paikan historiasta sekä tarjoili erittäin maukkaan ateria. Aterian yhteydessä luovutettiin Mauri Lehikoiselle Suomen Sukututkimusseuran ansiomitali tunnustuksena pitkäaikaisesta ja aktiivisesta toiminnasta Raassina sukuseuran vapaaehtoistoimijana ja luottamustehtävien hoitajana. Mitalin luovutti Raassina sukuseuran puheenjohtaja Tarja Raassina ja sihteeri Liisa Hautamäki.

Ruokailun jälkeen oli vielä aikaa omatoimiseen tutustumiseen Suomenlinnan museoihin ja moni kävikin Ehrensvärd-museossa, sotamuseo Maneesissa, lelumuseossa, Jääkellarissa, sukellusvene Vesikossa ja useissa taiteilijoiden työpajoissa. Poikkesivatpa jotkut myös maistamassa Suomenlinnan panimon erinomaisia tuotteita.

Retkelle osallistui vanhoja tuttuja ja runsaasti niitä jotka eivät aikaisemmin ole sukukokouksiin tai retkille osallistuneet. Jälleen kerran totesin miten helposti jutun juurta raassinoiden kanssa syntyy, vaikka yhteinen esivanhempi löytyy joidenkin kohdalta parinsadan vuoden takaa.
Paluumatka tehtiin täpötäydessä vesibussissa Helsingin kauppatorille ja luvattiin tavata seuraavan kerran viimeistään sukukokouksessa Lahdessa elokuussa 2018.
Erityiskiitoksen retkijärjestelyistä Tarja Raassinalle ja Liisa Hautamäelle jotka tekivät suuren työn retkemme onnistumiseksi.

Raassina Sukuseura Ry 2012 | Rekisteriseloste